Inspiration och goda exempel

Vägen till att må bra har för vissa varit lång och mödosam och för andra har det gått fort. Men det är inte bara goda resultat som räknas utan det är vägen dit också med mycket skratt, glädje, svett och tårar. 

Killarna på Försäkringskassan och Leif Ek

Leif: Det är en fråga om att MÅ BRA

Jag är en 70-årig man, som går regelbundet på gym sedan cirka 5 år tillbaka. Jag var i unga år en vältränad idrottsman och min kropp ställde upp utan regelbunden träning tills jag var ca 55. Jag har dock hela tiden småtränat med lite joggning, golf, skidåkning mm och aldrig varit direkt överviktig även om trivselvikten började komma i 50-årsåldern.

För ca 10 år sedan märkta jag dock att jag började bli gammal. Gick inte smidigt ner för trappor längre. Kunde inte stående ta på mig strumpor och kalsonger. Började förstå, att något behövde göras.

Så småningom lockade min fru med mig till gym. Jag hade alltid sett snett på gym-maskinerna. Inte ska man väl behöva sitta i maskiner för att motionera!

Men – jag är också ingenjör och väldigt analytisk, när jag sätter den sidan till. Hur ska man få hela kroppen att må bra?

Jo, det gäller att träna upp alla viktigare muskler. Det är ju självklart. Utan stöd av vältränade muskler klarar inte kroppen alla olika vardagliga belastningar. Det börjar göra ont här och där. Risken för ryggskott och ledbesvär ökar. Det är oundvikligt.

Det är alltså inte alls frågan om att skryta med fina muskler, att se bra ut eller kunna lyfta tyngre möbler än kompisarna. Det är en fråga om att MÅ BRA.

Det tog väl 6 månader innan jag började uppleva besöken på gym som ett behov. Nu är det min högst prioriterade aktivitet. De första månaderna var det en prestation. Det fanns ofta ett rejält motstånd mot att ta bussen till gym. Det var lätt att hitta orsaker till att inte åka. Nu är det tvärtom. Det skippar aldrig ett besök om inte jag är sjuk och det är jag faktiskt nästan aldrig.

Min vikt har gått ner från 84 kg till 76 trots att jag förstås har fått mera muskler. Mitt midjemått har gått ner under 90 cm. Jag använder också LCHF (low carb high fat) dieten. Går aldrig hungrig. Äter mycket ägg, smör, grädde, fisk och kött. Underbart!

Kroppen är själens boning. "En sund själ i en sund kropp" är en gammal, bra bas för ett gott liv. Jag önskar att flera av mina pensionärskamrater ska upptäcka den glädjefyllda kombinationen av gym och LCHF,

Själen tar jag också hand om, men det är en annan historia. Det har att göra med att leva nu, gilla läget mm.

En stor fördel med just Adolf Fredriks Fysiocenter är att de har en stor stab sjukgymnaster och naprapater och direkt anslutning till en läkare. Man har enkel och snabb, professionell hjälp när kroppen krånglar.

Leif Ek